PRZEPISY

Dyniowe muffinki :)

Dzisiaj krótko i na temat. Codziennie chodzi za mną coś słodkiego. Ostatnio brak czasu spowodował, że mój brzuch wypełniała gorzka czekolada i w ograniczonej ilości te wszystkie anty bio słodokości. Co prawda mówię NIE ciastkom i innym sklepowym rzeczom, ale muffinkom z Wioski Świętego Mikołaja nie umiałam za każdym razem się oprzeć. Są po prostu przepyszne, a przy tym pewnie wogle nie wpasowujące się w moją dietę 🙂 ( ale głos w środku mówi, że przecież pieczone są przez Panie z domowych wypieków, które naprawdę robią domowe ciasta, więc może to tylko trochę cukru, mąki pszennej i masła nie jest aż takie złe raz na jakiś czas 😉 )

Dzisiaj chwila wolnego, smak na słodkie był, dynie hokkaido leżały i czekały aż je ktoś zje, bo ich życie powoli dobiegało końca. Padło zatem na dyniowe muffinki – zdrowe, bez mąki, i smaczne.

Smaczne …. hmmm to mało powiedziane są przepyszne, mniam i smakują świątecznie ! Idealna alternatywa dla glutenowych pierniczków 🙂 Wyszły mokre (ja lubię tylko morke ciasta), rosły w piekarniku jak na drożdżach, a w całym domu pachniało choinką.

Ekstra przepis zaczerpnięty jest z kwestiasmaku.pl

IMG_20141213_174729

Składniki, 12 muffinów:

• 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
• przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego) lub roztopionego masła
• 4 łyżki miodu
• 2 jajka
• 1 szklanka zmielonej na mąkę (w młynku do kawy) kaszy jaglanej
• 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych wiórków kokosowych
• szczypta soli
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę.
  • W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
  • W trzeciej większej misce wymieszać zmieloną na mąkę kaszę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut (dotknąć palcem muffinki czy jest już ścięta, zwarta i sprężysta). Wyjąć i przestudzić.

SMACZNEGO !

O.

Leave a Comment