BIO PRZEPISY

Najlepsze śniadanie na świecie. jarmuż

R jest jajkowy. Tzn jego organizm pochłania dużo jajek, a śniadania składają się bardzo często z nich jako główny składnik. Dotychczas jego jajka ruszały mnie tylko w te dni kiedy w domu unosił się zapach naszego świeżo upieczonego gryczanego chleba. Wtedy idealne jajko na miękko rozpływające się na jeszcze cieplutkim chlebie zawsze towarzyszy mojej porannej owsiance.

Ale od jakiegoś czasu R znalazł swoje śniadanie idealne. Hiszpański omlet z ziemniakami w swojej wersji BIO, dopasowany do sowich smaków i zawartości lodówki.

I tak oto w ten weekend chyba nawiązała się nowa rodzinna tradycja. Po porannym bieganiu R zafundował mi swoje śniadanie idealne z podwójną porcją jarmużu, który ostatnio jest moją ulubioną przekąską w postaci domowych chipsów. Dla wszystkich którzy lubią jajka proponuję oryginalną odsłonę porannego śniadania, którym warto od czasu do czasu zastąpić codzienną owsiankę/jaglankę/pudding chia i zjeść coś na słono.

Idealny omlett ala R

DSC_0520

PRZEPIS:

  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 3-4 liście jarmużu ( wedle uznania)
  • 1/2 – 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Ziemniaka kroimy w cienkie plasterki. Jarmuż podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek, posypujemy solą. Czekamy aż zewnętrzne części liści zrobią się chrupiące. W tym czasie roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Zrzucamy jarmuż na czysty talerz. Na tym samym oleju/patelni smażymy cebulkę. Jak się zarumieni dodajemy pomidory i ziemniaki, czekamy aż woda odparuje i dodajemy jarmuż. Całość zalewamy jajkami. Czekamy aż się porządnie zetną i będzie można przerzucić omlet. Patelnie przykrywamy talerzem, odwracamy do góry nogami. omlet spadnie na talerz w całości i dzięki temu nie rozpadnie się przy przewracaniu. Zsuwamy omlet z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze kilka minut na drugiej stronie, aż jajka będą gotowe.

Ważna uwaga omlet najlepiej smakuje przygotowany przez męża po porannym bieganiu, w akompaniamencie mojej BIO kawy z mlekiem sojowym lub migdałowym i sokiem ze świeżych pomarańczy ! Dla obżartuchów polecam doprawić całe śniadanie kawałkiem jesiennej szarlotki !

DSC_0517

SMACZNEGO !

O.

Leave a Comment