20160127_092243

BIO Dziecko PRZEPISY

Naleśniczki dla małej księżniczki.

20160127_092243

Przyznam się bez bicia nie umiem robić naleśników bez jajek, więc nie zaszczycę Was tutaj tego typu przepisem. Natomiast umiem robić przepyszne naleśniki gryczane, orkiszowe, jaglane i mieszane, te ostatnie robię kiedy mąki są na wykończeniu a trzeba dodać jeszcze jakiejś.

Zosia jest fanką naleśników, zjada je w ilości większej niż jej mama. Potrafi wciągnąć 4 i dalej krzyczeć „yyyyyyyyyy”, a je je z każdego rodzaju „dziwnych” mąk. Dzisiaj na śniadanie zawitały gryczane naleśniki, które ozdobiłyśmy takimi smakołykami jak jogurt i jabłka z wanilią, albo jogurt z karobem.

IMG-20160110-WA0002

Moja wersja gryczanych dzisiejszych smakołyków to jogurt, orzechy włoskie, banan i syrop klonowy ! Pycha, ekstra połączenie smaków. Orzechy, syrop klonowy i jogurt to takie śródziemnomorskie smaki w których się wychowałam. Co prawda żeby było prawdziwie śródziemnomorski smak to zamiast syropu klonowego powinien być miód, jednak ja preferuję ten mniej słodki i z niższym indeksem glikemicznym zamiennik.

20160127_092256

A jeżeli chodzi o robienie naleśników, zawsze je robię na oko. Dlatego mój przepis będzie się różnił od innych, nie będzie mówił ile macie czego dodać, natomiast nauczy Was robić naleśniki na oko, bez zbędnych wag, kubków i innych kuchennych gadżetów tak żebyście zawsze i wszędzie mogli zrobić takie pyszne zdrowe naleśniczki.

 

SKŁADNIKI:

  • mąka gryczana, jaglana, lub orkiszowa ( najlepiej EKOLOGICZNA) – mąki możecie pomieszać lub dodać tylko jeden typ mąki. Jeżeli chcecie naleśniki bezglutenowe zrezygnujcie z orkiszu.
  • 1 jajko
  • woda
  • mleko ryżowo-kokosowe, lub ryżowe z wanilią (najlepiej ekologiczne, ja używam firmy Natumi z Farmy ). Jeżeli macie jakieś inne swoje ulubione mleko roślinne śmiało możecie je zamienić na swój wybór.
  • 1/3 laski wanilii

 

No i jak zrobić naleśniki bez dokładnych ilości wszystkich składników ?? Już mówię !

Ciasto jakie powinno Wam wyjść jest uzależnione od tego jakie naleśniki lubicie. Jeżeli preferujecie grube naleśniory, po dodaniu wszystkich składników ciasto powinno być gęste. Jeżeli preferujecie cieniutkie gryczane śniadaniowe smakołyki to Wasze ciasto powinno być rzadkie, ale nie jak woda, musi delikatnie się ciągnąć.

Wrzucacie jajko do naczynia, dolewacie wody tyle ile chcecie zrobić naleśników. Ja na około 10-15 cieniutkich małych naleśników, wlewam 200-300 ml wody. To jest taka porcja  na śniadanie dla mnie i Zosi i na podwieczorek dla taty i małej. Do wody i jajka dolewam trochę mleka, około 50 ml, nie za dużo. Dosypuję mąkę i miksuje blenderem, albo ubijaczką do jajek. Sprawdzam konsystencję, moja ma być dosyć rzadka ale nie zupełnie lejąca się jak woda. Dodaję ziarna z laski wanilii. Rozcinam wanilię wzdłuż i wybieram miąższ ze środka – te czarne malutkie kuleczki. No i gotowe macie naleśniki takie jak lubicie robione na oko.

Dla Zosia oczywiście naleśniki robię na małej patelni bez tłuszczu! Żeby takie naleśniki wyszły i się nie rozpadały podczas przerzucania, musicie poczekać aż boki będą same się odklejały od ścianek patelni.

IMG-20160110-WA0000

A co jest najpiękniejsze w tych zdrowych naleśnikach ?? Że bez wyrzutów sumienia możecie je zjeść w ilości jakiej chcecie !!

Nasza wersja gotowych naleśników dla Zosi i mamy to:

  • wersja szarlotka – „usmażonego” naleśnika smaruję łyżeczką ekologicznego jogurtu i łyżką duszonych jabłek z wanilią. Zwijam w rulonik i daje swojej księżniczce do zjedzenia
  • wersja karobowa – „usmażonego” naleśnika smaruję łyżeczką ekologicznego jogurtu i polewam ekologicznym karobem. Zwijam w rulonik i czekam aż talerz małej Z będzie pusty
  • wersja śródziemnomorska mama – „usmażonego” naleśnika smaruję łyżeczką ekologicznego jogurtu kładę na nim parę plasterków banana, posypuje rozdrobnionymi orzechami włoskimi i polewam syropem klonowym. Tym razem nie zwijam w rulonik, tylko używając sztućców kroje sobie kolejne kawałki które pochłaniam niczym odkurzacz.

 

IMG-20160110-WA0008

Smacznego !

 

 

 

O.

 

 

Leave a Comment