IMG_20160323_151623

BIO PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z cukinia.

Zainspirowana zapiekanką selerową z Jadłonomii”, w której trochę nie pasował mi ten seler. Po wczorajszym treningu rowerowym, jeszcze w spodenkach rowerowych rzuciłam się do garów i zaczęłam wymyślać zapiekankę „na winie ala Jadłonomia”. 

Worki ziemniaków, które zabraliśmy ze sobą z EKO Farmy Świętokrzyskiej, jadąc na wakacje, czekały nienapoczęte, a i jedna cukinia ostała się po ostatnich obiadach. No więc padło na ziemniaki, cukinie i pomidory.

Ten przepis nie zagościł by na blogu, gdybyśmy nie pochłonęli całej blachy na kolację, oblizując się i marząc o jeszcze.

IMG_20160323_151623.jpg

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku ( wedle uznania)
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz
  • garść migdałów lub orzechów włoskich
  • 3-4 duże łyżki płatków drożdżowych

 

  1. SOS: 2 cebulki i czosnek siekamy albo blendujemy w blenderze, tylko do takiego stopnia aż otrzymamy małe kawałeczki cebuli. Rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego na patelni, lub w garnku o grubym dnie, wrzucamy cebule i czosnek i dusimy parę minut. Na koniec wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i wrzucamy sporo oregano. Sos ma być aromatyczny więc nie żałujcie przypraw! Gotujemy około 10 minut.
  2. Ziemniaki i cukinie obrać ze skórki. Ja cukinię miałam ekologiczną więc nie obierałam jej ze skórki. Ziemniaki pokroić na plastry około 1.5 cm grubości. Cukinie pokroić wzdłuż na cieńsze plastry. Zagotować osoloną delikatnie wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i gotować około 8-10 min aż zmiękną. Potem gotujemy cukinie, można w tej samej wodzie. Odkładamy ziemniaki i cukinie na bok.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera wraz z płatkami drożdżowymi i mielimy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie nasmarować olejem kokosowym, potem 3-4 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy delikatnie orzechami zmielonymi z płatkami i kładziemy równomiernie ziemniaki. Drugą warstwę powtarzamy zamieniając ziemniaki na cukinie, w trzeciej warstwie ponownie używamy ziemniaków.
  5. tak przygotowaną zapiekankę na szczycie możecie posypać oregano i dla nie weganów np fetą kozio-owczą.

 

20160322_210528

SMACZNEGO !

Leave a Comment