20160326_090400

BIO PRZEPISY

Bezglutenowy mazurek dla spóźnialskich!

Ten przepis to przepis jeszcze mojej babci. Oczywiście został „delikatnie’ dostosowany do naszych nawyków żywieniowych, ale jest tak samo niebiański jak ten który mi kiedyś babcia serwowała na Święta Wielkanocne!

20160326_090204

Szybki przepis na szybkiego mazurka bezglutenowego dla spóźnialskich !

Składniki:

  • 250 g maki ( 100g jaglanej, 150g gryczanej, ja zmieliłam kasze na mąkę)
  • 200 g masło (możecie zamienic na inny tłuszcz, np olej kokosowy)
  • 80-100 g syropu z agawy
  • 5 jaj
  • 200 g orzechów (u mnie włoskie i migdały )
  • 150 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 50-100g suszonych moreli
  • 100 g migdałów
  • Polewa: gorzka czekolada, kilka łyżek wody
  • płatki migdałów do ozdoby

 

  1. Owoce siekamy na małe kawałeczki. Wrzucamy do miski i przysypujemy delikatnie mąka.
  2. Masło ucieramy, dodajemy po jednym jajku i syropie z agawy. Na koniec dodajemy mąkę i wrzucamy owoce suszone oraz orzechy i dokładnie mieszamy. Pieczemy przez 40 min w 180°C. Składniki są na dużą prostokątną blachę.
  3. Polewa to nic jak gorzka czekolada rozpuszczona z niewielka ilością wody. Konsystencja ma być delikatnie lejąca się. Jeżeli Wasza czekolada jest „glutowata” wystarczy dodać więcej wody. Na cieście czekolada i tak stężeje więc nie bójcie się jej dodawać. Ozdabiamy według uznania, u mnie płatki migdałowe.

Zaspokoi najwiekszych łasuchów!

20160326_090400

 

O.

Leave a Comment