dsc_0469

BIO POLECANE PRZEPISY

Letni sernik z nasion chia. Bez mąki, jaj, glutenu i mleka, czyli to co tygryski lubią najbardziej.

Wpadamy na mecz do znajomych, odmawiam kawy bo przecież moja anemia, więc nie powinnam więcej niż jedną dziennie. Ale jak usłyszałam, że zostało trochę tortu z urodzin szwagierki, który jest totalnie vege i z nasion chia. Niestety. Nie umiałam się oprzeć. Więc chwilę później wciągałam kawałek obłędnie pysznego ciacha i popijałam kawą z mlekiem migdałowym. No cóż jutro sobie odpuszczę kawę.

IMG_20160712_104219

Następnego dnia nie mogłam przestać myśleć o ciachu. Od razu więc poprosiłam przepis, który oryginalnie pochodzi z tego bloga – Dziki Naśladowca , a został delikatnie dostosowany do mojej spiżarni i kubków smakowych.

 

Przepis na formę około 20-25 cm

  • SPÓD:
    – 1 szklanka migdałów
    – 1 szklanka daktyli
    – 1 łyżka karobu w proszku
  • MASA:
    – 1 puszka mleka kokosowego
    – ok. 300 ml mleka migdałowego lub sojowego ( jeśli to drugie to kupcie koniecznie EKO)
    – 6 łyżek nasion chia
    – ¼ szklanki syropu z agawy
    – 1 laska wanilii
    – sok z 1/2 cytryny
    – 2 łyżeczki agaru
  • GALARETKA:
    – ok. 300g świeżych jagód (ale mogą być chyba każde owoce, truskawki, maliny borówka)
    – 2-3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
    – sok z 1/2 cytryny
    – 1 łyżeczka agaru

SPÓD: Zaczynamy od dołu. Naczynie żaroodporne, albo inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajcie żeby papier sięgał też po bokach tak aby można było ciasto wyciągnąć i z łatwością pokroić.Daktyle i migdały przepłukujemy pod strumieniem gorącej wody, aż daktyle delikatnie zmiękną. Wrzucamy do miksera, dodajemy karob i blendujemy na gładką masę. Wciskamy masę na dno naczynia i umieszczamy w lodówce.

MASA CHIA: Ja wykonałam tę masę w thermomixie (zrobiła się wręcz sama), ale można zrobić ją bez problemu w zwykłym garnku. Umieszczamy w naczyniu oba mleka, nasiona chia, syrop z agawy oraz sok z cytryny. Rozcinamy laskę wanilii wybieramy miąższ i wrzucamy do naczynia. Zagotowujemy cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy agar i mieszamy dokładnie jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie letnia, przelewamy na spód który umieściliśmy w lodówce i odstawiamy z powrotem do lodówki. Jeśli macie mało czasu można włożyć wszystko do zamrażarki.

GARALETKA: Umieszczamy jagody, słód i sok z cytryny w naczyniu. Zagotowujemy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez 2 minuty cały czas delikatnie mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na masę chia. Po kilku godzinach ciacho jest gotowe do jedzenia.

IMG_20160712_104046

 

UwAGa! Możecie śmiało zrobić dwa ciasta na raz, bo jest tak pyszne, że u nas „blacha” poszła w jeden dzień ! 🙂

 

Smacznego. Ciekawe czy dla Was będzie takim samym niebem w gębie ?!

 

O.

Leave a Comment

Comments (1)