img_20161020_102455

BIO PRZEPISY

Śniadanie w 5 minut, czyli bananowe omlety.

Ponieważ moje bieganie, pływanie i jeżdżenie na rowerze jest mało atrakcyjne. Jak to bywa o kresie roztrenowania, więc nie mam weny by o tym pisać.

Mam wenę natomiast żeby podrzucić Wam przepis na mega szybkie śniadanie, dla Ciebie, męża czy żony, partnera i partnerki, przyjaciółki czy przyjaciela  i dla Waszych maluchów.

 

ŚNIADANIE W 5 MINUT!

Dla Zosi robię mniejsze placuszki, dla siebie i R. duże omlety an wielkość średniej patelni. Ja taką jedną porcją dzielę się z małą Z, natomiast moja często głodna rano połówka dostaję 1.5 porcji, czyli 3 jaja 🙂

img_20161020_102455

Bananowe omlety (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki najlepiej bezglutenowej ( u mnie owsiana bezglutenowa)
  • szczypta soli
  • DO SMAŻENIA: łyżeczka olejku kokosowego (tłoczonego na zimno nie rafinowanego) lub masła klarowanego.
  • DO PODANIA: jogurt naturalny, dżem/powidła domowej roboty. Albo wedle Waszej fantazji !

Banana rozcieramy widelcem na puree. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy żółtka, banana, 2 łyżki mąki ( może być taka jaką macie w domu) i szczyptę soli. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kokosowym, lub masłem klarowanym i formujemy małe placuszki dla najmłodszych lub większe omlety dla dorosłych. Smażymy przez kilka minut na każdej ze stron aż się zarumienią.

Pamiętajcie, żeby zachować puszystość placuszków najlepiej robić mniejsze porcje czyli maksymalnie 3 jajka. Jeżeli chcecie zrobić kilka porcji to koniecznie musicie umyć naczynie w którym ubijacie białka, bo w brudnym kolejne białka się nie ubiją!!

 

SMACZNEGO !!! 

 

Naprawdę pyszne i na prawdę banalne śniadanie.

Leave a Comment