sinfully-brownie-1534612

BIO PRZEPISY

Brownie z fasoli, czyli moja wersja czekoladowego brownie.

Uwielbiam brownie. Takie mokre, najlepiej z lejąca się w środku jeszcze ciepłą czekolada. Jednak nie ma żadnego przepis w świecie internetu, który pasował by mi w 100%. Jak już jest z fasoli to ma banany, a ja bananów w cieście nie lubię. Jak nie ma bananów to jest z kakao, a ja wolę z prawdziwą gorzką czekoladą. Dlatego tym razem poszłam na całość i zaszalałam zupełnie bez przepisu. Wyszło mi prawie idealne, mocno czekoladowe, lekko mokre brownie.

 

Tylko nie mówcie dzieciom, że z fasoli bo na pewno się nie domyślą ! :)

 

Składniki (na małą okrągłą blachę):

  • 150 g gorzkiej czekolady ( takiej co najmniej 70%, patrzcie żeby cukier był jak najdalej w składzie, a może uda wam się trafić jakąś z trzcinowym, albo kokosowym)
  • 125 g tłuszczu, ja dałam masło, ale możecie zamienić na np olej kokosowy ( ja nie zamieniłam, bo dla mnie ciasto z taką ilością oleju byłoby zdecydowanie za ciężkie)
  • 2 jajka
  • puszka czerwonej fasoli (około 250 g odcedzonej)
  • 10 daktyli
  • 150 g (około ) mąki u mnie owsiana bezglutenowa, ale myślę że spokojnie możecie użyć ryżowej, czy innej waszej ulubionej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 garście orzechów włoskich
  • olej kokosowy i wiórki do wysmarowanie blachy

Czekoladę i maslo rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Fasolę i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka, czekoladę z masłem, mąkę i sodę oczyszczoną, miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy włoskie i mieszamy łyżką tak żeby połączyły się z ciastem, ale nie zmieliły się. Chcemy czuć kawałki orzechów, jedząc je po upieczeniu.

Jeżeli ciasto wyjdzie Wam mało lejące myślę, że możecie spróbowac dodać trzecie jajko, albo trochę mleka roślinnego. Tak żeby ciasto się przelało do blachy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w 180° C.

 

Dla mnie to ciasto mogłoby być troszkę bardziej mokre, następnym razem zaryzykowałabym, żeby zamienić mąkę zupełnie na fasolę i dodać trochę mleka roślinnego, albo więcej czekolady.

 

img_20161022_093938

 

Smacznego!

Leave a Comment