img_20161201_175102

Bez kategorii BIO PRZEPISY

Nasze nowe ulubione TURBO SZYBKIE ciasteczka kokosowo-marchewkowe.

Ta książka dosyć dawno wpadła w moje ręce. Ale przez ciągłe podróże nie miałam okazji do niej zajrzeć. Potem ciążowe rozregulowane kubki smakowe nie chciały słyszeć ani słowa o zdrowych słodkościach więc jechaliśmy na gorzkiej czekoladzie. A szkoda, bo jest to pierwsza książka kucharska z deserami, ciastami i innymi cudami w której nie planuje zmieniać przepisów! W większości nie ma potrzeby na zamienianie mąk, słodu czy też innych składników, bo jest na prawdę eko, bezglutenu, bez mlecznie i smacznie. Mowa tu o książce „Fit Słodkości” Kingi Paruzel, którą Wam serdecznie polecam 🙂

fit-slodkosci-naturalnie-slodkie-i-zdrowe-b-iext39532218
Dzisiaj pod wpływem śniegowej aury zachciało mi się żeby w domu zapachniało ciasteczkami. Miało być szybko, zdrowo i pachnąco.

Tak powstały one 😉

Ciasteczka kokosowo-marchewkowe z 5 prostych składników.

img_20161201_175102

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 drobno starta marchewka ( ja ją zblendowałam, zaraz po orzechach )
  • 5 łyżek ksylitolu

Wszystkim łasuchom radzę zrobić ciasteczka z podwójnej porcji, z tej wyjdzie Wam około 15 kuleczek.

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce ksylitol cały czas ubijając białka, zróbcie to powoli,a zrobią się one na koniec bardzo sztywne. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy tak aby wszystko ładnie się połączyło. Blachę wykładamy papierem do pieczenie i formujemy małe kuleczki.

Moja propozycja: Na górze każdej z kulek zróbcie małą dziurkę. W ten sposób będziecie mogli położyć odrobinę domowej roboty konfitury. U nas na górze każdego ciasteczka zagościła mojej roboty malinowa.

Pieczemy 15 min w 150°C (góra dół) i kolejne 3 minuty na termoobiegu i 180° C.

img_20161201_175013

Smacznego !

 

O.

Leave a Comment

Comments (1)