DSC_0379

BIO PRZEPISY

Orkiszowe z rabarbarem, pycha.

Orkisz wykorzystuje tak na prawdę do dwóch rzeczy w kuchni. Do szarlotki i do ciasta na pizzę, które jest dużo zdrowszą wersją tego białego z mąki pszennej, a nie kruszy się i zachowuje się jak ta biała. Jeżeli chodzi o zboża w mojej kuchni to są one zawsze ekologiczne. Mieszkając na wsi wiem ile nawozów używa się do wyprodukowania tych ziaren, dlatego koniecznie mówię Wam wybierajcie te ekologiczne !

Odkąd zaczęliśmy piec najprostszy chleb z gryki i R odłożył swój orkiszowy na zakwasie na jakiś czas na półkę, mąka orkiszowa trochę zaczęła zalegać w szafce dlatego więc wykorzystałam właśnie ją. Dodatkowo ciacho miało choć trochę przypominać to babcine z owocami 🙂

Długo czekałam aż rabarbar pojawi się w sklepach, marzyłam o tarcie, kruchym z rabarbarem i takim puszystym pysznym ciachu też z rabarbarem. Na pierwszy rzut poszło właśnie to ala babcine ciacho z owocami.

 

DSC_0388

 

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej ( proponuje Wam tą ekologiczną, np z Rossmanna)
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego ( możecie użyć olej kokosowy, lub inny tłuszcz, dla mnie z olejem kokosowym ciasta są za ciężkie)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • około 300-400 g rabarbaru
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka cynamonu

DSC_0379

Ubijamy białka z częścią ksylitolu na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka i resztę ksylitolu nadal ubijając na wysokich obrotach. Rozpuszczamy masło w rondelku, dajemy mu troszkę przestygnąć, następnie dodajemy do jajek i zmniejszamy obroty ale cały czas delikatnie miksujemy. Soda mieszamy z mąką i dodajemy do reszty. W między czasie do rondelka wrzucamy obrany i pokrojony w drobną kostjkę rabarbar. Dolewamy do niego 2 łyżki syropu z agawy, dodajemy cynamon i delikatnie dusimy aż troszkę zmięknie. Pamiętajcie żeby nie zrbiła się z niego ciapa, on i tak spędzi jeszcze sporo czasu w piekarniku więc na pewno będzie smaczny i miękki.

Blachę smarujemy tłuszczem, lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do okrągłej blachy, na górę wrzucamy delikatnie podduszony rabarbar i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.

 

A potem czas je tylko zjeść. Smacznego 🙂

Pamiętajcie, że ciacho najlepiej smakuje wtedy kiedy jest najmniej zdrowe, czyli jeszcze ciepłe! 🙂

DSC_0386

O.

Leave a Comment