IMG_20170607_121456_905#1

BIO PRZEPISY

Wiosenna tarta z jaglano-truskawkowym budyniem.

IMG_20170607_121456_905#1

Jak wrzuciłam zdjęcie tarty na facebooku zasypaliście mnie wiadomościami, komentarzami i prośbami o przepis. Oto więc on.

Tarta oryginalnie pochodzi z bloga True Taste Hunters, który w moim życiu ostatnimi czasy stał się zupełnym hitem, jednak dostosowałam ją do zawartości swojej szafki i preferencji kulinarnych. Nie lubię ciast ze zbyt dużą ilością oleju kokosowego bo są one zwyczajnie dla mnie za ciężkie. Nie znajdziecie też u mnie gryki od „Dobra kaloria”, bo pomimo, że ma fajny skład to gryka jest mocno pryskanym zbożem dlatego ziarna ekspandowane wybieram te ekologiczne. A ze względu na mój obecny stan i fakt że od kilku dni stałam się krainą mlekiem płynącą, to zamieniłam wszelkie orzechy na kokos.

 

W internecie roi się od wegańskich przepisów, ale ciężko znaleźć takie które przy okazji są na prawdę zdrowe i smaczne. Dużo jest takich, które tylko z nazwy są zdrowe, albo takie które nie do końca łechcą podniebienia. Są poprawne ale daleko im do tych słodkich, i niezdrowych zamienników. Autorka bloga True Taste Hunters na prawdę zna się na słodkościach, a skradła moje serce swoim „Prostym i lekkim makowcem z jabłkiem i karmelem daktylowym”, który po raz pierwszy zrobiłam na tegoroczne święta wielkanocne! Jej „wypieki” i przeróżne słodkości są warte uwagi, zawierają na prawdę przemyślane składniki (oczywiście nie przejrzałam wszystkich przepisów, jeśli więc trafią się te mniej zdrowe, to przepraszam) a do tego są na prawdę obłędnie smaczne.

Ksylitol warto używać na surowo tak jak w tym przepisie, ponieważ wszystkie jego dobroczynne właściwości są zachowane tylko w formie surowej. Podczas pieczenia giną.

 

IMG_20170608_221803_672#1

 

WIOSENNA TARTA Z JAGLANO-TRUSKAWKOWYM BUDYNIEM:

 

Składniki:

SPÓD:
•250 g daktyli suszonych namoczonych przez chwile w gorącej wodzie
•50 g ekspandowanego orkiszu EKO (30g) i kaszy jaglanej (20g)
•10 g amarantusa ekspandowanego 
•50 g chipsów kokosowych
•2 łyżki oleju kokosowego
•1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( ja mam olejek ekologiczny)
•1 łyżeczka cynamonu
•szczypta soli


BUDYŃ JAGLANY:
•100g (na sucho) kaszy jaglanej i 200g wody
•1 duży banan
•200g truskawek
•3 łyzki oleju kokosowego (ok 40g)
•ziarenka z 1 laski wanilii
•2 łyżki soku z cytryny
•40g ksylitolu 
•szczypta soli
•dodatkowo: truskawki lub banan i chipsy kokosowe

SPÓD:

Rozpuszczamy olej kokosowy. Daktyle,chipsy kokosowe, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i cynamon blenduję na gładką masę. Dodaję ekspandowane ziarna, szczyptę soli i dalej blanduję ale na mniejszych obrotach tak by składniki połączyły się. Nic się nie dzieję jak nasze ekspandowane ziarna się lekko rozdrobnią, ale uważajcie żeby nie zmielić ich zupełnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wyklejam rękoma ciasto jak na tartę.

BUDYŃ JAGLANY:

Kasze jaglaną wsypuję do suchego garnka, podprażam ją (po to aby nie miała goryczy). Zalewam ją zimną wodą i płuczę w sitku o małym oczku. Wsypuję z powrotem do garnka i dodaję 200g zimnej wody. Gotuję na małym ogniu, aż wsiąknie całą wodę i będzie miękka. (jeżeli kasza nie jest miękka dolejcie ciut wody i gotujcie chwile dłużej). Ugotowaną kaszę przekładam do malaksera. Dodaję banana, olej, wanilię, ksylitol i sok z cytryny. Wszystko blenduję na gładką masę. Na koniec dodaję truskawki dalej blendując aż składniki idealnie się połączą. Budyń wylewam na spód tarty, ozdabiam truskawkami pokrojonymi na 4 i chipsami kokosowymi, wkładam do lodówki i chłodzę co najmniej godzinę, dwie !!( ja nie wytrzymałam i pierwszy kawałek trochę mi się rozlał 😉 )

 

UWAGA! 
Dla wszystkich łasuchów! TARTA SMAKUJE TAK SAMO OBŁĘDNIE JAK WYGLĄDA!! :) więc zamknijcie ją w szafce na klucz jeżeli chcecie żeby przetrwała do kolejnej kawy :)

 

IMG_20170608_221729_390#1

Smacznego !

 

Leave a Comment