DSC_0848

BIO PRZEPISY

Bataty z pesto i kaszą gryczaną.

Wyglądają przepysznie, ale obiecuję Wam że tak też smakują.

Zainspirował mnie przepis z książki „My New Roots”, która z resztą pełna jest przepysznych przepisów. Dużo z nich jednak wygląda bardzo pracochłonnych więc, często na etapie patrzenia pozostawiam moje gotowanie.

Tego dnia jednak byłam spragniona czegoś pięknego, smacznego, zdrowego i pełnego nowych smaków. Odważyłam się poeksperymentować i spędzić wbrew pozorom krótką chwilę w kuchni.

DSC_0846

Tak na szybko dla Was, bez zbędnych słów.

Bataty z pesto z rukoli i kaszą gryczaną.

Składniki:
Pesto:
  • rukola 2 garście
  • orzechy włoskie garść
  • czosnek 2 ząbki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny (ekologicznej)
Farsz:
  • kasza gryczana palona ugotowana (1/2 szklanki, ja ugotowałam więcej i miałam na kolejny dzień kaszę)
  • ciecierzyca ugotowana (1/2 puszki, ja użyłam z puszki)
  • ser kozi miękki 2 plastry/2 łyżki
  • bataty (1 duży batat, z czego kilka plastrów zjadły dzieciaki)
  • sól, pieprz, kurkuma, masło ghee, lub olej kokosowy.
  • świeże figi do ozdoby 🙂

Ja robiłam takie cudo niestety tylko dla siebie, więc składników było nie wiele ilościowo, jeżeli będziecie robić to danie dla większej ilości osób. Zwiększcie ilość kaszy w farszu, ciecierzyce według uznania i wszystkie składniki w pesto. Pesto ma być tyle, aby delikatnie skleiło i oblepiło wszystkie składniki farszu.

 

Kroimy w plastry bataty. Nacieramy je masłem ghee lub olejem kokosowym i pieczemy z solą, kurkumą i pieprzem w piekarniku na 180 °C, około 30 minut.

Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.

Rukolę, orzechy włoskie, czosnek, oliwę, sok z cytryny i skórkę  cytryny wrzucamy do blendera i mielimy. Je preferuje pesto w którym delikatnie czuć konsystencje wszystkich składników. Ci którym to nie odpowiada powinni zmielić wszystkie składniki na gładką masę.

Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z ciecierzycą. Dodajemy miękki ser kozi (możecie użyć też fety, myślę że będzie dobrze pasować) i pesto. Mieszamy całość tak żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

Układamy na talerzu plastry batata i przeplatamy je farszem wymieszanym z pesto. Ozdabiamy całość figami i …..

DSC_0848

SMACZNEGO !

 

Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Uwielbiam kasze gryczaną, bataty, a to pesto z rukoli które powstało zupełnie na spontanie jest na prawdę przepyszne.  Nie zawsze domowe pesto mi odpowiada, ale to pasuje do tego dania idealnie, a sok z cytryny wymieszany ze skórką cytrynową daje mu bardzo orzeźwiający smak. 

 

No to co śmigajcie na zakupy, albo do lodówki, bo pewnie większość z tych składników i tak macie w domu !

 

DSC_0849

Biegajaca Bio Mama.

 

Leave a Comment