edf

BIO PRZEPISY

LUNCHBOX – czyli szybki lunch prosto do pudła – jaglanka z warzywami.

Ja osobiście z lunchbox-ów nie korzystam, bo biuro mam w tym samym budynku co sypialnię, ale ten przepis idealnie nadaje się do pudełka.

edf
edf

Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze smakuje pysznie, świeżo i chrupiącą 🙂

Jaglanka wytrawna to chyba moja ulubiona kasza pod wytrawną postacią. Można ja robic na wszelaki sposób, wystarczy troszkę tłuszczu, ulubione warzywa i trochę zieleniny. Tą opcje pochłonął mój półtoraroczniak w ilości dwóch miseczek, myślę więc i Waszym maluchom może podpasować. Oczywiście jeżeli nie boją się zielonego 🙂

 

WYTRAWNA JAGLANKA Z WARZYWAmI:

Screenshot_20181017-135000

PONADTO: 
sól
pieprz
suszona bazylia
szczypiorek lub inna zielenina do posypania
łyżeczka oliwy z oliwek


Kaszy Jaglanej dodajemy tyle na ile mamy ochotę. U mnie to była około szklanka.
edf
edf

Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i delikatnie bazylią. Czekamy aż puszczą sok i trochę zmiękną. Dodajemy kasze jaglaną, i odrobinę wody, tak aby wszystko zaczęło się dusić a nie smażyć. Dusimy przez kilka minut i ….. GOTOWE 🙂

Ozdabiamy zieleniną, u mnie był to szczypiorek i daje super świeżości potrawie, pietruszka czy kolendra myślę że też się nada. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy do LUNCHBOXA 🙂

Albo na talerz jak kto woli 🙂

Mój maluch zjadł dokładnie taką samą opcję, w ilości dwóch miseczek, więc chyba musiała być dobra.

Oliwę używamy na zimno, smażona wytrąca dokładnie takie same złe tłuszcze TRANS jak margaryna, a dodana na zimno daje fajny posmak.

 

 

IMG_20181017_230043_155

 

 

 

 

 

SMACZNEGO !

 

Bio Mama

P.S. jeżeli przepis Wam się spodobał, podzielcie się nim na facebooku 🙂 Niech pójdzie w świat 🙂

Leave a Comment

Comments (1)