DIETA PRZEPISY

Wegańska POMIDOROWA jak u babci !

Nigdy nie umiałam gotować polskich dań, nigdy tez nie miałam też takiej potrzeby. Nasza rodzima kuchnia jest dla mnie zazwyczaj kuchnią zbyt ciężką, wolę delikatne orzeźwiające smaki, albo typowe rozgrzewające orientalne dania. Moje dzieci jednak mają inne zdanie i pomidorową, zreszta pewnie jak każde polskie dziecko kochają. I to wcale nie jest za moja sprawką, ale pewnie za sprawką przedszkoli i restauracji.

Pomidorowej pewnie też nie zaczęłabym tak często gotować gdyby nie … KORONAWIRUS ( Jak dzieci to przeczytają za kilka lat to się załamią )

Wegańska pomidorowa jak u babci, TO MOŻLIWE !

Czy pomidorowa jak u babci może być wegańska ?

Okazuje się, że tak. Wcale nie musi być na mięsie, choć taka pewnie będzie dla wielu bardziej treściwa, i wcale o dziwo nie musi być na śmietanie! Moja ostatnia pomidorowa była totalnie wegańska, a cała familia zjadła ją ze smakiem. Obiecuję Wam, że mam bardzo wybredne jury, w skład którego wchodzą moje dzieci wychowane na wiejskiej przedszkolnej kuchni, i mój mąż wychowany na polskich daniach, a w tym na pomidorowej jak u babci 😉 .

Oczywiście nie umiałabym robić pomidorowej gdyby nie moja serdeczna przyjaciółka, która nie raz ratowała mnie przepisem prosto od swojej mamy. Najpierw robiłam wedle jej przepisu na rosole, potem zaczęłam robić na wywarze warzywnym i jogurcie, a ostatnio nawet poszłam na całość i zrobiłam na wywarze warzywnym i ze śmietanką ryżową 🙂

Wegańska pomidorowa jak u babci, TO MOŻLIWE !

Wegańska pomidorowa jak u babci składniki:

  • 3 marchewki
  • 1/4 dużego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów, lub równowartość w gramach świeżych pomidorów
  • ok 50 gram pasty pomidorowej, lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 150 gram śmietanki ryżowej, można zamienić na 2 kopiaste łyżki jogurtu np greckiego.
  • 1-2 łyżki mąki ryżowej
  • ryż lub makaron do podania
Mąkę też możecie zamienić na inną jaką macie lub lubicie używać, oryginalnie wszyscy dają pszenną, ryżowa jest delikatna i super się sprawdza. 

Wegańska pomidorowa jak u babci….

Jak robimy?

Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy wszystkie obrane wcześniej warzywa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz wedle uznania. Możecie cebule opalić na gazie, tak jak to robiły nasze babcie, ale ja tego nie robię bo potem pływają części opalonej cebuli w zupie i ciężko je wyłowić. Całość gotujemy na małym ogniu co najmniej 20-30 min. Im dłużej pogotujecie tym bardziej wyrazisty będzie wywar, jeśli macie czas spokojnie wydłużcie go do 45 minut. W między czasie wrzućcie pomidory do blendera i zmiksujcie je na gładką masę. Gdy wywar będzie gotowy, wyciągnijcie wszystkie warzywa i odłużcie je do miseczki. Dodajcie pomidory zmiksowane w blenderze i koncentrat pomidorowy. Gotujcie jeszcze przez conajmniej 5-10 minut. Wyłączcie gaz, doprawcie wedle uznania. Śmietankę wymieszajcie z mąką w kubku, dolejcie do niego tyle ile się zmieści zupy, wymieszajcie i powoli wlewajcie z powrotem do zupy. Ta czynność pozwoli nie zważyć się „śmietance”. Tą czynność możecie powtórzyć kilka razy jeśli widzicie że robią się delikatne białe grudki w zupie. Powiem szczerze, że może w przypadku produktów wegańskich takie rzeczy się nie dzieją, ale nie sprawdzałam więc robię wedle sztuki. Włączamy gaz i gotujemy całość dosłownie minutkę tak aby mąką delikatnie związała i zupa zrobiła się gęstsza.

Jeżeli nie zależy Wam aby zupa była totalnie wegańska, to spokojnie możecie zamienić śmietankę ryżową na jogurt najlepiej grecki bo jest po prostu tłustszy. Z jogurtem musicie uważać bo lubi się ważyć, więc proponuję powtórzyć czynność wlewania gorącej zupy do szklanki kilka razy. My robimy pomidorową na zmianę. Ponieważ jogurty jemy, ale śmietana już raczej rzadko u nas gości, to moja pomidorowa jest albo totalnie wegańska, albo z jogurtem greckim. 
Wegańska pomidorowa jak u babci, TO MOŻLIWE !

Pomidorowa – wegańska i jak u babci czy aby na pewno?

No cóż Wam mogę napisać, ta pomidorowa jest na prawdę pyszna. Co więcej nigdy wcześniej nie zjadłabym zupy z ryżem, jakoś za bardzo kojarzyło mi się to z zupami mlecznymi za czasów przedszkola, które nie przechodziły mi przez gardło za dziecka. Odkąd jednak jestem mamą moje dzieci nauczyły mnie jeść pomidorową z ryżem, ba nie tylko jeść, ale SERIO mi to smakuje. Zatem ową pomidorową możecie podawać z ryżem, lub makaronem, takim jakim lubicie 🙂

Jeśli chcecie zrobić pomidorową z ryżem, po około 20 minutach gotowania wywaru możecie dodać ryż. Nie trzeba wtedy gotować go w osobnym garnku. Ja osobiście wolę ryż gotować w innym garnku, chociażby dlatego aby pomidorową jednego dnia zaserwować z ryżem, a drugiego z makaronem, dla odmiany. Ważne jest jednak, i to rada z pradziada od Justyny, żeby ryż gotować w wywarze zanim dodamy pomidory. Ryż w pomidorach nie ugotuje się do końca i zawsze będze delikatnie twardy. 

Nasza pomidorowa wjeżdża na stół z makaronem lub ryżem, oczywiście to nie ja decyduje o tym z czym ja podam tylko towarzystwo 🙂 Jeśli jeszcze nie wierzycie, że wegańska pomidorowa, może smakować dokładnie tak samo jak ta u babci, to koniecznie kupcie dzisiaj w sklepie włoszczyznę, puszkę pomidorów, koncentrat i podejmijcie wyzwanie. Jeśli macie mocno wybredne towarzystwo, a nie przykleiliście sobie ETYKIETY WEGANINA, to sprawdźcie przepis na Waszym jury z jogurtem greckim. <3

Serwuję z ryżem i posiekaną pietruszką

Smacznego! I koniecznie podzielcie się Wasza opinią o wegańskiej pomidorowej jak u babci !!!!!

Ola.

Leave a Comment