DIETA PRZEPISY

Owsiane bułeczki – proste i szybkie.

Odnoszę wrażenie, że chyba każdy z nas upiekł podczas kwarantanny chociaż raz własny chleb. Swego czasu gdy zostaliśmy zamknięci w domach, na instagramie wysypały się zdjęcia przedstawiające własnoręczne wypieki. Im dłużej ktoś siedział w domu tym większa kulianrna wena go dopadała.

My z chlebem miewamy różne okresy. Wpadamy w wir pieczenia, a potem długie okresy odpoczynku. Robiliśmy z kiełkującej gryki prze długi czas, ale potem nam się przejadł. Piekliśmy chleb na zakwasie orkiszowy, żytni, z różnymi dodatkami lub bez. Teraz nie mamy zakwasu, a kilka nieudanych prób z zakwasem który dostaliśmy trochę nas zniechęciły. Teraz Rafał piecze taki najprostszy pszenno-orkiszowy na drożdżach który pochłaniamy w jeden wieczór. Niemniej jednak chleba u nas się je niewiele, na śniadania pieczywa nie jadamy praktycznie w ogóle. Chleb towarzyszy nam w podróżach, na wycieczkach czy do wieczornych kanapek z różymi pastami.

Jednak nie ma co ukrywać sa takie dni i choć zdarzają się bardzo rzadko, kiedy na stół wjedża Pani jajecznica i marzą nam się świeże bułeczki. Uwielbiamy też wege burgery, a te smakują tylko i wyłącznie z domowymi bułkami !

I tak powstał przepis na te PYSZNE OWSIANE, PROSTE i NAPRAWDĘ SZYBKIE BUŁKI !

OWSIANE BUŁKI – PROSTE I SZYBKIE

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g mąki owsianej
  • 200 g mąki jaglanej/ryżowej/pełnoziarnistej orkiszowej (ja zazwyczaj daję tej ostatniej, albo miks jaglanej i orkiszowej)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 250 g ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • szczypta erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 30 g drożdży ( można dać mniej ale bułeczki mogą być cięższe, czyli będą mniej puszyste)
  • jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
  • kilka garści słonecznika do posypanie bułeczek
Jeżeli chcecie mieć bułeczki bezglutenowe to zwróćcie uwagę na mąkę owsianą, żeby była bezglutenowa. Owies jako zboże nie zawiera glutenu, jednak ze względu na jego produkcję może być nim zanieczyszczony. Jeżeli bułki maja być bezglutenowe to poza mąką owsianą musicie użyć mąkę ryżową lub jaglaną. 

PRZYGOTOWANIE – OWSIANE BUŁKI PROSTE I SZYBKIE

Do blendera wrzućcie płatki owsiane i zmielcie na mąkę. W ten sposób płatki owsiane zmielicie na mąkę pełnoziarnistą 🙂 Zmielone płatki owsiane, mąki i sól wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy szczyptę erytrytolu, lub innego słodu, wodę i pokruszone drożdże. Możecie też zrobić zaczyn z drożdży na początku, jeśli obawiacie się że nie wyrobicie porządnie ciasta, jednak nie jest to konieczne. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnej konsystencji. Ma być ciągnące się, ale nie lejące, tak abysmy byli w stanie uformować z niego bułeczki.

Jeżeli używacie thermomixa. Mielicie płatki na mąkę (30 sek obr 10), potem wrzucacie wszystkie składniki do kielicha i wyrabiacie ciasto przez 4 minuty na funkcji wyrabiani ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta formujemy 8-10 bułeczek, które układamy na przygotowanej blasze. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy je słonecznikiem. Można słonecznik delikatnie docisnąć tak aby nie spadł podczas pieczenia. Można słonecznik zamienić wedle upodobań na siemię lniane, czy też mak. Pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu smakują najlepiej kiedy świeże masełko roztapia się na nich.

Bułeczki są super szybkie i proste do wykonania,

więc jeżeli marzycie o wspólnym niedzielnym śniadanku z pastami kanapkowymi, świeżymi warzywami, czy jajecznicą serdecznie Wam je polecam. Zanim zrobicie resztę one będą już cieplutkie i upieczone !!

SMACZNEGO !

Ola.

Leave a Comment

Comments (2)

  1. 200 g mąki owsianej + 200 g płatków owsianych, ktore potem mielimy na mąke? Hmmm….czyli 400 g mąki owsianej, tak?

    1. Tak tylko mąka taka ze sklepu zazwyczaj jest lepiej zmielona niż wtedy kiedy sami zmielimy. Płatki mielone na mąkę mają zrobić akcent pełnoziarnisty w przepisie 🙂