DIETA PRZEPISY

MANGO LASSI – samo dobro.

Idealne na wiosnę i lato, możecie zrobić w zimnej wersji z kostkami lodu. Nada się też jako koktajl po treningu, a przede wszystkim zawiera w sobie owoc z tak zwanej „Czystej Piętnastki”.

Mango LASSI – samo dobro.

Dlaczego mango lassi to samo dobro?

Otóż w 2019 roku w raporcie przygotowywanym przez EWG (czyli Environmental Working Group). To amerykańska organizacja non-profit, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych. Mango znalazło się w tak zwanej „Czystej Piętnastce” czyli z angielskiego „Clean Fifteen” . Czyli należy do jednego z niewielu owoców, który w uprawie konwencjonalnej jest najmniej narażone na działania środków chemicznych, najmniej akumuluje te środki lub po prostu nie potrzeba stosować tak dużych ilości pestycydów do jego uprawy.

Przewodnik stworzony właśnie przez EWG pomaga nam w wyborze najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców uprawianych w formie konwencjonalnie, czyli nie ekologicznej!

Mango należy do tej dobrej grupy dlatego jeśli kupujemy produkty nie ekologiczne warto wybierać właśnie te z grupy „Czystej Piętnastki”.

obrazek z : https://mayedatotalwellness.com

Składniki na SAMO DOBRO -MANGO LASSI:

  • duże mango
  • mały jogurt naturalny ekologiczny
  • szczypta kardamonu
  • woda około 250-300 ml ( jeśli wolicie bardziej płynne dodajcie więcej, jeśli wolicie bardziej geste dodajcie mniej)
  • opcjonalnie (łyżka ksylitolu, erytrytolu)

Jak robimy MANGO LASSI?

Mango obieramy z skórki, okraj wokół pestki tyle ile się da. Wrzucamy od blendera, dodajemy opakowanie jogurtu, dodajemy wodę, kardamon i opcjonalnie ksylitol, miód czy coś innego słodkiego.

mango lassi przygotowanie
mango clean fifteen

My nie dodajemy słodu, bo mango samo w sobie jest słodkie. Blendujemy i podajemy np z listkami mięty 🙂

Jeśli chcecie żeby mango lassi było bardziej orzeźwiające możecie dodać kostki lodu oprócz wody i zorbić z tego mrożony koktajl. 🙂

SMACZNEGO !!!

Ola.

Leave a Comment