POLECANE PRZEPISY

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem.

Makarony to jednej z prostszych dań do zrobienia. Choć nie są jednogarnkowe, to i tak ich przyrządzenie zazwyczaj nie zajmuje dłużej niż 20 minut. My jako sportowcy makarony jemy w dużych ilościach. Niestety u mnie ze względy na moje nie dogadanie się z GLUTENEM, makaron pszenny rzadko wpada na talerz. Zazwyczaj gotuję dwa makarony i robię jeden sos, który łączę w danie na talerzu dopiero. Tak wiem, że nie po włosku, ale po mojemu i mi to pasuje.

Ten przepis możecie wykonać z dowolnym makaronem, jednak do tego typu sosów najlepsze są wszystkie długie szerokie i z płaszczone nitki, czyli pappardelle, talgiatelle, linguini, fettucine, lasagnette. Ja tutaj użyłam pszennego pappardelle z chili w środku które nadało fajnej ostrości potrawie. Poza tym od czasu do czasu uwielbiam zjeść zwykły makaron, wyszukany, ciekawy i najlepiej inny niż zwykły biały. Uwielbiam też świeże makarony, chociażby z LIDL-a , ma fajny skład i jest inny niż te suche wersje makaronów.

Składniki na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem:

  • 400 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 140g tuńczyka w oliwie z oliwek ( ja używam tego z Lidla ze słoika, najlepszej jakości jaki znalazłam w sklepie, jest tylko w oliwie z oliwek)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, może być ta z tuńczyka.
  • 5 pomidorów suszony odsączonych z zalewy
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 g szpinaku świeżego baby
  • oregano, pieprz, sól do smaku
  • łyżka startego parmezanu

Przygotowanie makaronu – tuńczyk i szpinak.

  1. Makaron gotujemy we∂ług instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy przez praskę, lub kroimy w cieniutkie plasterki ( ja osobiście preferuje tą drugą wersję)
  3. Tuńczyka odlewamy z oliwy z oliwek, z czego 1 łyżkę wlewamy na patelnię, lub woka.
  4. Podgrzewamy delikatnie oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minutki, aż cebula delikatnie zmiękknie.
  5. W między czasie kroimy suszone pomidory na kosteczkę, tuńczyka na mniejsze kawałki, pomidorki cherry na pół i myjemy szpinak.
  6. Wrzucamy tuńczyka, pomidory suszone, pomidorki cherry na patelnię. Smażymy 2 minutki, doprawiamy oregano ( 1 łyżeczka).
  7. Wrzucamy szpinak, czekamy aż delikatnie zmięknie i zmniejszy objętość, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Ja daję dużo pieprzy, mało soli.
  8. Dodajemy najlepiej łyżką do makaronu makaron z gotującej się wody, dzięki temu część wody z makaronu wpadnie na patelnię i sos zrobi się bardziej płynny. Jeśli makaron odcedziliście dodajcie 1/2 szklanki wody do sosu, pogotujcie minutkę i dopiero wrzućcie makaron. Jeśli robicie we∂ług mojego przepisu to gdy cały makaron wrzucicie na patelnię/woka zamieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  9. Wyłóż na talerz posyp parmezanem i gotowe!
  10. SMACZNEGO !

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem robi się na prawdę chwilę!

Smakuje obłędnie, dla całej rodzinki!.

Dajcie znać jak Wam pasuje ten przepis w komentarzu 🙂

Leave a Comment