Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Śniadanie w 5 minut, czyli bananowe omlety.

Ponieważ moje bieganie, pływanie i jeżdżenie na rowerze jest mało atrakcyjne. Jak to bywa o kresie roztrenowania, więc nie mam weny by o tym pisać.

Mam wenę natomiast żeby podrzucić Wam przepis na mega szybkie śniadanie, dla Ciebie, męża czy żony, partnera i partnerki, przyjaciółki czy przyjaciela  i dla Waszych maluchów.

 

ŚNIADANIE W 5 MINUT!

Dla Zosi robię mniejsze placuszki, dla siebie i R. duże omlety an wielkość średniej patelni. Ja taką jedną porcją dzielę się z małą Z, natomiast moja często głodna rano połówka dostaję 1.5 porcji, czyli 3 jaja 🙂

img_20161020_102455

Bananowe omlety (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki najlepiej bezglutenowej ( u mnie owsiana bezglutenowa)
  • szczypta soli
  • DO SMAŻENIA: łyżeczka olejku kokosowego (tłoczonego na zimno nie rafinowanego) lub masła klarowanego.
  • DO PODANIA: jogurt naturalny, dżem/powidła domowej roboty. Albo wedle Waszej fantazji !

Banana rozcieramy widelcem na puree. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy żółtka, banana, 2 łyżki mąki ( może być taka jaką macie w domu) i szczyptę soli. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kokosowym, lub masłem klarowanym i formujemy małe placuszki dla najmłodszych lub większe omlety dla dorosłych. Smażymy przez kilka minut na każdej ze stron aż się zarumienią.

Pamiętajcie, żeby zachować puszystość placuszków najlepiej robić mniejsze porcje czyli maksymalnie 3 jajka. Jeżeli chcecie zrobić kilka porcji to koniecznie musicie umyć naczynie w którym ubijacie białka, bo w brudnym kolejne białka się nie ubiją!!

 

SMACZNEGO !!! 

 

Naprawdę pyszne i na prawdę banalne śniadanie.

5 Comments

  • Agnieszka
    Posted 28 czerwca 2019 at 14:03

    Zrobiłam ten omlet z dodatkiem mąki krupczatki, szybko brązowiał z wierzchu ale nie dało się go przekręcić, rozpadał się. Wcześniej robiąc taki sam omlet tylki bez banana wszystko było ok. Być może trzeba dobracować przepis albo robić jedynie małe placki.

    • Bananowy
      Posted 2 lipca 2019 at 15:44

      Polecam nie rozgniatac bananów a pokroić w kostkę, omlet nie powinien się rozpadać i lepiej smakuje, przynajmniej mi. Ja dodaje jeszcze pokrojone w kostkę jabłko czy gruszkę lub inne owoce jakie mam pod ręka. Pozdrawiam i życzę smacznego

    • Biegająca Bio Mama
      Posted 2 lipca 2019 at 21:57

      Mąka krupczatka jest mąką która słabo spaja, z tego co mi wiadomo. Nigdy jej do niczego nie używałam, ale myślę, że jest ona taka jak ryżowa czy kokosowa, czyli łatwo się kruszy. Może po prostu spróbuj następnym razem zwykłej pszennej, jeśli używasz, albo orkiszu ?!
      My robimy te omleciki małe jak placuszki, czy racuchy.
      W przypadku dużego omletu może warto zsunąć go na talerz i przerzucić potem z talerza na patelnię ? to jest taka opcja która sprawia że omlety bez mąki dają się przerzucić 🙂

  • Malwina
    Posted 25 marca 2020 at 19:10

    Ja dodałam mąki pszennej i wyszły super, są piszne i się nie rozpadły ❤❤

  • Mei
    Posted 19 lutego 2021 at 16:05

    2 stars
    Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other sites?
    I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love
    to have you share some stories/information. I
    know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free
    to shoot me an e-mail.

Leave a comment

Znajdź mnie na Facebooku

Kliknij