Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Owsiane bułeczki – proste i szybkie.

Odnoszę wrażenie, że chyba każdy z nas upiekł podczas kwarantanny chociaż raz własny chleb. Swego czasu gdy zostaliśmy zamknięci w domach, na instagramie wysypały się zdjęcia przedstawiające własnoręczne wypieki. Im dłużej ktoś siedział w domu tym większa kulianrna wena go dopadała.

My z chlebem miewamy różne okresy. Wpadamy w wir pieczenia, a potem długie okresy odpoczynku. Robiliśmy z kiełkującej gryki prze długi czas, ale potem nam się przejadł. Piekliśmy chleb na zakwasie orkiszowy, żytni, z różnymi dodatkami lub bez. Teraz nie mamy zakwasu, a kilka nieudanych prób z zakwasem który dostaliśmy trochę nas zniechęciły. Teraz Rafał piecze taki najprostszy pszenno-orkiszowy na drożdżach który pochłaniamy w jeden wieczór. Niemniej jednak chleba u nas się je niewiele, na śniadania pieczywa nie jadamy praktycznie w ogóle. Chleb towarzyszy nam w podróżach, na wycieczkach czy do wieczornych kanapek z różymi pastami.

Jednak nie ma co ukrywać sa takie dni i choć zdarzają się bardzo rzadko, kiedy na stół wjedża Pani jajecznica i marzą nam się świeże bułeczki. Uwielbiamy też wege burgery, a te smakują tylko i wyłącznie z domowymi bułkami !

I tak powstał przepis na te PYSZNE OWSIANE, PROSTE i NAPRAWDĘ SZYBKIE BUŁKI !

OWSIANE BUŁKI – PROSTE I SZYBKIE

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g mąki owsianej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 250 g ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • szczypta erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 30 g drożdży ( można dać mniej ale bułeczki mogą być cięższe, czyli będą mniej puszyste)
  • jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
  • kilka garści słonecznika do posypanie bułeczek
Jeżeli chcecie mieć bułeczki bezglutenowe to zwróćcie uwagę na mąkę owsianą, żeby była bezglutenowa. Owies jako zboże nie zawiera glutenu, jednak ze względu na jego produkcję może być nim zanieczyszczony. Jeżeli bułki maja być bezglutenowe to poza mąką owsianą musicie użyć mąkę ryżową lub jaglaną, ale te bułeczki zawsze będą miały inną konsystencję niż takie z dodatkiem orkiszu.

PRZYGOTOWANIE – OWSIANE BUŁKI PROSTE I SZYBKIE

Do blendera wrzućcie płatki owsiane i zmielcie na mąkę. W ten sposób płatki owsiane zmielicie na mąkę pełnoziarnistą 🙂 Zmielone płatki owsiane, mąki i sól wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy szczyptę erytrytolu, lub innego słodu, wodę i pokruszone drożdże. Możecie też zrobić zaczyn z drożdży na początku, jeśli obawiacie się że nie wyrobicie porządnie ciasta, jednak nie jest to konieczne. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnej konsystencji. Ma być ciągnące się, ale nie lejące, tak abysmy byli w stanie uformować z niego bułeczki.

Jeżeli używacie thermomixa. Mielicie płatki na mąkę (30 sek obr 10), potem wrzucacie wszystkie składniki do kielicha i wyrabiacie ciasto przez 4 minuty na funkcji wyrabiani ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta formujemy 8-10 bułeczek, które układamy na przygotowanej blasze. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy je słonecznikiem. Można słonecznik delikatnie docisnąć tak aby nie spadł podczas pieczenia. Można słonecznik zamienić wedle upodobań na siemię lniane, czy też mak. Pieczemy 30 minut. Po wyciągnięciu smakują najlepiej kiedy świeże masełko roztapia się na nich.

Bułeczki są super szybkie i proste do wykonania,

więc jeżeli marzycie o wspólnym niedzielnym śniadanku z pastami kanapkowymi, świeżymi warzywami, czy jajecznicą serdecznie Wam je polecam. Zanim zrobicie resztę one będą już cieplutkie i upieczone !!

SMACZNEGO !

Ola.

10 Comments

  • Joanna
    Posted 31 maja 2020 at 11:24

    200 g mąki owsianej + 200 g płatków owsianych, ktore potem mielimy na mąke? Hmmm….czyli 400 g mąki owsianej, tak?

    • Post Author
      Biegajaca Bio Mama
      Posted 15 czerwca 2020 at 10:08

      Tak tylko mąka taka ze sklepu zazwyczaj jest lepiej zmielona niż wtedy kiedy sami zmielimy. Płatki mielone na mąkę mają zrobić akcent pełnoziarnisty w przepisie 🙂

    • Magda
      Posted 3 stycznia 2021 at 15:17

      Chyba nie 200, a 100 g płatków owsianych.

  • Aleksandra
    Posted 23 sierpnia 2020 at 11:06

    Witam,

    Właśnie upiekłam te OWSIANE BUŁKI – PROSTE I SZYBKIE.
    Cos mi sie nie podoba w tym przepisie ! Za dużo któregoś rodzaju maki ?? Bulki wyszli straszne gnieciuchy !! Sa okropne, gdzie jest blad w przepisie !? Proszę o przeanalizowanie przepisu i odpowiedz. Bo nie wiem co zrobiłam zle, jeśli trzymałam nie przepisu !??

    • Post Author
      Biegajaca Bio Mama
      Posted 27 sierpnia 2020 at 16:54

      Olu,

      Robiłam bułeczki z tego przepisu kilkukrotnie. Używam do wyrabiania ciasta thermomixa. W jaki sposób wyrabiałaś ciasto ręcznie czy thermomixem ?? może po prostu ciasto było za lekko wyrobione ??

      • Alaksandta
        Posted 28 sierpnia 2020 at 14:20

        Ciasto wyrabialam w Termomix. Nie mam pojecia co jest nie tak 🙁 musialam dolac wody bo ciasto bylo tak geste ze woda nie wchlonela maki. Dziwne ! Dzieki za odpowiedz. Niestety tych buleczek nie sprubuje ponownie 🙂 Pozdrawiam.

    • Karolina
      Posted 17 grudnia 2020 at 07:45

      Również robiłam bułeczki. Zgadzam się, że wychodzą gnieciuchy, mi także ciasto wyszło twarde i dosyć zbite. Jednak zmodyfikowałam przepis o więcej wody i zamienilam składniki odejmujac 100g mąki orkiszowej na 100g mąki pszennej i wychodzą mi teraz przepyszne!!
      Bardzo fajny przepis🙂

  • Kasia
    Posted 18 października 2020 at 12:57

    Właśnie piekę, zobaczymy co wyjdzie 🙂 bułeczki można zamrozić? Pozdrawiam!

  • Ola
    Posted 18 października 2020 at 14:18

    Pewnie że TAK!

  • Ania
    Posted 20 października 2020 at 16:13

    Witam
    Chciałam właśnie zrobić bułeczki ale jedna rzecz mnie zastanawia – nie widzę nigdzie informacji czy ciasto na bułeczki powinno wyrastać to w końcu ciasto na drożdżach…
    Będę wdzięczna za odpowiedz.

Leave a comment

Znajdź mnie na Facebooku

Kliknij