Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roślinne burgery z buraka – moje ulubione !

Dzisiaj na kolację serwuję Wam burgery z buraka. Odkąd w Polsce narodziła się kuchnia slow i burgery nabrały zupełnie innego znaczenia niż za czasów mojego dzieciństwa, uwielbiam je. W bułce, bez bułki, w picie z sosem, solo, lub hummusem, z kaszą czy frytkami z batatów. Pod każdą postacią! Można je wziąć ze sobą na weekendowy wypad, idealnie pakują się do pudełka, na lunch do pracy, tak samo pyszne są na zimno i na ciepło.

Dzisiaj serwuje je Wam w wersji klasycznej, w postaci pysznego burgera w bułce, ale to właśnie ten buraczany kotlet jest kluczem do sukcesu!

Składniki na „roślinne kotlety-burgery” z buraka, moje ulubione:

Składniki (na około 15 kotletów) :

  • 500 g ugotowanych buraków, ja korzystam z tych z Farmy Świętokrzyskiej
  • 1 cebula duża
  • 60 g podprażonego na suchej patelni słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ( sprawdzajcie skład tych produktów, lubią zadziwiać – bierzemy ten który ma wodę, sól i soję)
  • duża garść świeżej kolendry
  • 100 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 jajko ( można pominąć dla vegan)
  • sól i pieprz do smaku

Płatki owsiane mielimy na mąkę w blenderze. Przesypujemy do innej miski. Warto w przypadku burgerów roślinnych korzystać z thermomixa, blendera lub podobnego robota kuchennego, ponieważ ułatwi wam on pracę i burgery zrobicie w kilka chwil. Zatem buraczki kroimy na duże kawałki wrzucamy do kielicha, dodajemy fasolę, podprażony słonecznik, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną na duże kawałki, poszatkowaną kolendrę sos sojowy, oliwę. Blendujemy wszystko, przez krótki czas, na niskich obrotach, tak aby wszystko się poszatkowało, ale nie zrobiła się z tego ciapa. Na koniec dodajemy jajko i zmielone płatki owsiane, można użyć mąki owsianej w zamian. Doprawiamy solą i pieprzem. I jeszcze raz blendujemy, mieszamy przez krótka chwilę.

Kotlety smażymy na patelni na maśle klarowany, oleju kokosowym, oliwie z oliwek. Ja prawie w ogóle nie używam tłuszczu do smażenia, ale jesli chcecie by były bardziej chrupiące, lub nasączone tłuszczykiem to niech Was poniesie fantazja. Smażymy kilka minut (2-3 min), na średnim ogniu. Możecie mieć wrażenie że burgery będą się rozpadać, ale gdy odparuje z nich woda podczas smażenia, będą zachowywać się zupełnie jak zwykłe kotlety. Przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy kolejną minutke na drugiej stronie.

Moje ulubione dodatki do roślinnych burgerów z buraka.

Dodatki:

  • Bułka wasza ulubiona i tutaj można fantazjować <3 (Rafał uwielbiam wiejskie pszenne, ja zazwyczaj jem owsiane)
  • rukola
  • ser kozi (dla vegan można pominąć)
  • ogórki kiszone
  • świeży pomidor
  • sos bazyliowy

Sos bazyliowy:

  • 1 łyżka domowego majonezu ( ja robie na oliwie, lub bio oleju rzepakowym w domu)
  • 1 łyżka jogurtu (grecki, sojowy, czy inny jaki używacie)
  • 1 duży ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę.
  • łyżka suszonej bazylii

Wszystkie składniki mieszam razem w miseczce, tak żeby powstał sos.

Przygotowanie moich ulubionych burgerów z buraka.

Przekrojone na pół bułki podpiekam z serem w piekarniku. Na jedną połówkę kładę rukolę, sos bazyliowy, kotleta, świeżego pomidora. Na druga cześć z serem kładę łyżkę sosu bazyliowego i ogórki kiszone pokrojone w plasterki. Składam wszystko razem, wbijam na środek wykałaczkę tak aby się nie rozpadały i serwuję. Jeżeli chcecie zrobić sobie super ucztę to proponuję do tego frytki z batatów <3

SMACZNEGO!

Dajcie oczywiście znać czy Wam smakowało i pokażcie fotki swoich potraw!!

Bio Mama – Ola.

1 Comment

  • Ela
    Posted 6 kwietnia 2022 at 21:25

    Zrobilam, wydawały się za rzadkie ale ok natomiast są mdłe, czym można zaostrzyć smak. Dzieci nie zjadły mówiąc ze bez smaku.

Leave a comment

Znajdź mnie na Facebooku

Kliknij