Ponieważ, po moim detoksie na nowo odkrywam smaki, a radość z “owsiankowania” jest ogromna, podrzucam Wam kilka pomysłów, na to pyszne i pożywne śniadanie.
Aby Wasza poranna owsianka nie była zawsze taka sama, dzisiaj 5 zupełnie różnych, ale równie pysznych sposobów na nią. Mój owsianko-wy mix to nie tylko płatki owsiane. W szklanym słoiku goszczą płatki owsiane, jaglane, nasiona chia i siemię lniane.
1. Chałwowy raj.
To wersja dla smakoszy, miłośników chałwy i osób nie bojących się eksperymentów.
Składniki:
- Mix owsiany ( 4-5 łyżek stołowych)
- 1 łyżka tahiny
- 50 g mrożonych jagód
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy
- garstka ulubionych orzechów
Mix owsiany zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła całe płatki, odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Do rondelka wrzucamy mrożone jagody, dolewamy syrop z agawy i podgrzewamy aż jagody puszczą sok i będą ciepłe. Do namoczonych płatków, dolewamy łyżkę tahiny, wlewamy ciepłe jagody. Na wierzch rzucamy garstkę ulubionych orzechów ( ja wybrałam brazylijskie i włoskie). Możecie dodać łyżkę jogurtu naturalnego, jeżeli odrzuca Was owsianka na wodzie.
2. Rozgrzewające jabłuszko.
Składniki:
- 4-5 łyżki płatków owsianych/ mix-u owsianego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3-4 łyżki jabłek uduszonych z wanilią
- garstka suszonej żurawiny
- opcjonalnie (ulubione orzechy)
Do rondelka wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy wszystkie przyprawy. Jak woda się zagotuje wrzucamy płatki i ściągamy z ognia, odstawiamy aż płatki wsiąkną całą wodę. Nie chcemy żeby płatki się gotowały ponieważ wtedy będą miały wyższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie gwałtowniejszy wyrzut cukru we krwi. Dodajemy 4-5 łyżek ugotowanych dzień wcześniej jabłek z wanilią (kilka jabłek obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka dolewamy kilka łyżek wody, wsypujemy miąższ z 1/3 laski wanilii i dusimy około 10 minut). Taką owsiankę posypujemy garstką żurawiny, lub ulubionymi orzechami. Ponownie możecie dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, jeżeli odrzuca Was owsianka na wodzie.
3. Zimowa granola.
Składniki:
- 4-5 łyżek płatków owsianych/ mixu owsianego
- 1/2 banana, dla łasuchów może być cały 🙂
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść domowej granoli <LINK>
Płatki/ mix zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, aż płatki wciągną całą wodę. Dodajemy banana pokrojonego w kostkę, jogurt i posypujemy sporą garścią domowej granoli. Pyyyyyychaaaa.
4. Garść owoców.
To ewidentnie bardzo letnia wersja owsianki, dlatego że w misce ląduję wszystkie możliwe owoce sezonowe.
Składniki:
- 4-5 łyżek mixu owsianego/ płatków owsianych
- garść malin
- garść truskawek
- garść innych owoców sezonowych
- 1/2 banana
- łyżka jagód goi
- opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturlanego
W miseczce rozgniatamy banana, dodajemy płatki/mix i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy i czekamy aż cała woda wsiąknie w płatki. Dodajemy pokrojone na kawałki owoce sezonowe i jagody goi. Opcjonalnie możecie dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego i/lub domowej granoli, czy orzechów.
5. Cypryjskie klimaty.
Jak wiecie jestem dosyć mocno związana z Cyprem, a więc nie mogło zabraknąć tu tej śródziemnomorskiej wersji, z orzechami włoskimi i miodem. Jogurt naturalny z orzechami włoskimi i miodem to typowo grecki deser.
Składniki:
- 4-5 łyżek płatków owsianych/mix-u owsianego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- spora garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie (garść borówek amerykańskich)
Płatki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy aż wsiąknie cała woda. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy orzechami włoskimi i polewamy obficie dobrej jakości miodem! Dla miłośników owoców, takich jak ja, możecie dorzucić garstkę borówek amerykańskich.
Ciekawe, która będzie Twoją ulubioną ?
Ola.