Kto nie lubi marchewkowego ciasta ? No, ja osobiście nie znam takich ludzi. Przerabiałam milion sposobów, przepisów i innych bajerów na marchewkowe i w końcu znalazłam to jedyne! Serio to jest idealne ciasto marchewkowe, nie kombinowałam jeszcze tutaj z mąkami, by powstało bezglutenowe, ponieważ jest tak obłędne, że szkoda mi je zepsuć.
Zatem jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, albo jeśli jesteście fanami to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Poza tym wersja z mascarpone wygląda po prsotu świąteczniej i ze zwykłego ciasta, robi się prawie torcik <3 U nas znika w chwilę, mam nadzieję, że i u Ciebie zniknie równie szybko podczas tegorocznych świąt !
SKŁADNIKI:
- 2 sztuki jajka
- 100 g erytrol
- 150 g masło rozpuszczone w rondelku
- 250 g marchewka około 4 sztuki średnie
- 50 g orzechów włoskie, pecan, pestki dyni
- 1 sztuka pomarańcza
- 50 g wiórki kokosowe
- 200 g mąka orkiszowa pełnoziarnista można pół na pół z ryżową
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki soda oczyszczona możecie dodać odrobinę proszku do pieczenia, wtedy ciasto będzie pulchniejsze, ale pamietajcie że proszek zawiera sztuczne spulchniacze
- 250 g mascarpone
- 1/2 sztuki cytryny sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ubijamy w całości aż powiększą swoja obietość conajmniej dwa razy. Nastepnie dodajemy po łyżce erytrolu, zostawiając 2 łyżki erytrolu do mascarpone. Do ubitych jajek wlewamy rozpuszczone w rondelku masło. Im lepiej i dłużej ubijecie jajka tym lepsze i bardziej puszyste wyjdzie ciasto.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 st. W kielichu blendera (ja używam thermomix) wrzucamy obraną marchewkę, cynamon, skórkę z pomarańczy (dobrze aby była BIO, czyli ekologiczna pomarańcza) i całą pomarańcze bez skórki. Blendujemy na dosyć gładką masę, dodajemy jajka, mąkę, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną i mieszamy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy. Dodajemy jajka z olejem i dokładnie mieszamy, aż wszystkei składniki dokładnie się połączą.
- Pieczemy w temperaturze 150 st C, na termoobiegu przez 1 godzinę, lub do suchego patyczka.
- MASA Z MASCARPONE: Mascarpone z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżkami erytrolu, miksujemy mikserem aż serek delikatnie się napulchni.
- CIASTO I DEKORACJA:Schłodzone ( pamiętajcie że ciasto nie może byc ciepłe, jeśli zorbicie to na ciepłym cieście, to całe mascarpone sie rozpuści) ciasto przekrajamy na pół. Na dolną warstwę nakładamy 3/4 masy z sereka mascarpone. Przyrywamy druga połową ciasta. Ozdabiamy u góry resztą masy z mascarpone, kilkoma orzechami i odrobiną wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE: 30 min PIECZENIE: 1 h ILOŚĆ: 10 porcji 1 porcja: 347 kcal
Zaskoczcie swoja rodzinkę w te świeta i zamiast kolejnego makowca podajcie im to idealne marchewkowe, które skradnie ich serca.
Do nas po raz pierwszy przyjechała z nim siostra mojego męża, ja ten przepis delikatnie prze-modyfikowałam pod siebie i swoje preferencje i wyszło tak samo pyszne.
SMACZNEGO !
P.S. Wolicie wersję fit to pomińcie serek mascarpone, albo jeśli będzie potrzeba będę kombinować żeby stworzyć Wam smaczną śmietankę kokosową pasującą do niego. Tymczasem raz na jakiś czas to i z mascarpone będzie ok zjeść 🙂