To jest śniadanie mistrzów. I choć wrzuciłam Wam tu przepis na naszą ulubioną owsiankę, to ostatnimi czasy to króluje w mojej śniadaniowej misce. Jest to wersja dopracowana, w której starałam się dodać wszystko co dla nas ważne i wartościowe, podobnie jak w owsianie możecie zamieniać orzechy wedle własnych upodobań i potrzeb.
No to do dzieła!
Składniki na szybką jaglankę na słodko:
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 daktyle suszone
- mała garstka orzechów, ja najbardziej lubię pekany, nerkowca lub laskowe podprażone najpierw na suchej patelni (jeśli zwracacie uwagę na kalorie w posiłku to nie przesadzajcie z orzechami bo są wysoko kaloryczne)
- łyżka nasion chia
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej ceyloński ekologiczny)
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego
- 1/2 banana
- 1/4 jabłka
- owoce sezonowe do wyboru mała garstka (figa, jagody, malinki, truskawki)
Sposób przyrządzenia słodkiej szybkiej jaglanki:
Rozpuszczamy masło, lub olej kokosowy na patelni. Wrzucamy orzechy i daktyle i delikatnie podsmażamy, na nie dużym ogniu tak żeby się nie przypaliły, ale delikatnie się podprażyły. Dodajemy nasiona chia, po niecałej minutce kasze jaglaną i posypujemy cynamonem. Całość przekładamy do miseczki, kroimy pół banana na plastry, a jabłko w kosteczkę ( ze skórką oczywiście 🙂 ). Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki na jaglankę, dorzucamy sezonowe owoce i mamy pyszne śniadanie. Jeśli zależy Wam na kwasach omega 3, użyjcie orzechów włoskich. Jeśli na selenie wrzućcie do owsianki orzechy brazylijskie. Dla tych którzy potrzebują więcej żelaza, proponuję pestki dyni, czy orzechy nerkowca. Jeśli mamy problemy z cholesterolem wskazane są orzechy laskowe.
Jeśli powielicie porcję możecie zrobić dla całej rodzinki, lub dla Waszych partnerów. Ci co potrzebują więcej kalorii mogą dołożyć łyżkę masła orzechowego, Ci co potrzebują białka niech dodadzą do niej pół jogurtu Skyr na przykład.
Jeśli potrzebujecie przepis na to jak idealnie ugotować kaszę jaglaną, to napiszcie mi w komentarzu!
Smacznego!
Ola.