Lubicie pasztety ?
Ale niekoniecznie te mięsne ! Mam dla Was przepis na najprostszy, najszybszy, a zarazem najsmaczniejszy pasztet roślinny jaki jadłam.
Pasztety warzywne często wymagają dużo pracy, dużo gotowania. Zazwyczaj osobno strączki, kasze i inne dodatki. Ten przepis jest inny potrzebujecie tylko złapać w jakimś pobliskim sklepie trochę pieczarek, reszta macie w domu zawsze, obiecuję !
Z tym pasztetem przyjechała do mnie sama @zabieganakelli i od tamtej pory zasmakowaliśmy się w nim po uszy i robimy go regularnie. Jest przepyszny, mokry i zawsze wychodzi. Poza tym jest turbo szybki i nie potrzebujemy dosłownie trzech składników, do jego wykonania. Super sprawdzi się też na świątecznym stole, do chrzanu, ćwikły czy kiszonego ogórka.
PRZEPIS NA PASZTET WARZYWNY z PIECZAREK:
Przepis pierwotnie pochodzi z aplikacji Cookido, możecie znaleźć go tam w oryginalnej wersji Zmieniłam jednak proporcje i jest równie idealny w konsystencji, a grubszy i lekko odchudzony :p
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 4 sztuki jajka całe
- 300 g cebuli
- 150 g chleba (może byc stary czerstwy, ale nie zupełnie wyschnięty na kamień)
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka rozbijamy w misce, jak na jajecznicę. Dodajemy chleb i moczymy go w jajkach.
- W między czasie: PRZYGOTOWANIE BEZ THERMOMIXA: Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki na ćwiartki lub mniejsze. Cebule i pieczarki wrzucamy do garnką o grubym dnie, dodajemy oliwę w oliwe, podsmażamy 2-3 minutki na wysokim ogniu. Potem skręcamy ogień i dusimy około 10 minut. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy chleb namoczony w jajkach, przyprawy i mielimy, ale nie do jednolitej masy. Zależy nam aby część składników pozostała w większych kawałkach. Najlepiej więc jest zblendować go pulsacyjnie.THERMOMIX: Cebule wrzucamy do keilicha. Mielimy obr 5, 10 s. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, oliwę i dusimy temp 120, wsteczne obr 1, 10 minut.Dodajemy chleb z jajkami. sól, pieprz i tymianek. Mieszamy obr 4, 10-12 sek.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pasztet, wygładzamy go z góry i pieczemy 20 minut w temp 220 st. Odstawiamy do ostygnięcia, na conajmniej godzinkę. Smaczengo 🙂
Smacznego!
Ola.