biegająca bio mama

Pasztet warzywny z pieczarek

Lubicie pasztety ? 
Ale niekoniecznie te mięsne ! Mam dla Was przepis na najprostszy, najszybszy, a zarazem najsmaczniejszy pasztet roślinny jaki jadłam. 

Pasztety warzywne często wymagają dużo pracy, dużo gotowania. Zazwyczaj osobno strączki, kasze i inne dodatki. Ten przepis jest inny potrzebujecie tylko złapać w jakimś pobliskim sklepie trochę pieczarek, reszta macie w domu zawsze, obiecuję ! 

Z tym pasztetem przyjechała do mnie sama @zabieganakelli i od tamtej pory zasmakowaliśmy się w nim po uszy i robimy go regularnie. Jest przepyszny, mokry i zawsze wychodzi. Poza tym jest turbo szybki i nie potrzebujemy dosłownie trzech składników, do jego wykonania. Super sprawdzi się też na świątecznym stole, do chrzanu, ćwikły czy kiszonego ogórka.

PRZEPIS NA PASZTET WARZYWNY z PIECZAREK:

Przepis pierwotnie pochodzi z aplikacji Cookido, możecie znaleźć go tam w oryginalnej wersji Zmieniłam jednak proporcje i jest równie idealny w konsystencji, a grubszy i lekko odchudzony :p

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 4 sztuki jajka całe
  • 300 g cebuli
  • 150 g chleba (może byc stary czerstwy, ale nie zupełnie wyschnięty na kamień)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli 
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka rozbijamy w misce, jak na jajecznicę. Dodajemy chleb i moczymy go w jajkach. 
  2. W między czasie: PRZYGOTOWANIE BEZ THERMOMIXA: Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki na ćwiartki lub mniejsze. Cebule i pieczarki wrzucamy do garnką o grubym dnie, dodajemy oliwę w oliwe, podsmażamy 2-3 minutki na wysokim ogniu. Potem skręcamy ogień i dusimy około 10 minut. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy chleb namoczony w jajkach, przyprawy i mielimy, ale nie do jednolitej masy. Zależy nam aby część składników pozostała w większych kawałkach. Najlepiej więc jest zblendować go pulsacyjnie.THERMOMIX: Cebule wrzucamy do keilicha. Mielimy obr 5, 10 s. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, oliwę i dusimy temp 120, wsteczne obr 1, 10 minut.Dodajemy chleb z jajkami. sól, pieprz i tymianek. Mieszamy obr 4, 10-12 sek. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pasztet, wygładzamy go z góry i pieczemy 20 minut w temp 220 st. Odstawiamy do ostygnięcia, na conajmniej godzinkę. Smaczengo 🙂 

Smacznego!

Ola.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top