biegająca bio mama

Cała prawda o mleku modyfikowanym.

Wczorajsze warsztaty “MAMO to JA” w Gdyni okazały się bardzo pozytywnym przeżyciem, ale natchnęły mnie też do podzielenia się wiedzą w kwestii karmienia niemowląt i mleka modyfikowanego. Zaskoczyła mnie nie tylko ogromna niewiedza mam, ale również bark wiedzy przedstawicielki firmy Enfamil. Jako Bio Mama już przed urodzeniem małej Z była mi znana każda etykieta mlek początkowych, czyli tych z nr 1. Od samego początku wiedziałam, że jeżeli karmienie piersią w naszym przypadku się nie uda to będę wybierała najmniejsze zło dla mojej nowej miłości. Kierowałam się swoją wiedzą na temat żywienia, wiedzą zdobytą w książkach o zdrowym odżywianiu, wiedzą z medycyny naturalnej. Chciałabym zauważyć, że nie jestem lekarzem i moje rady dla Was są ograniczone tylko do mojego osobistego doświadczenia i wiedzy. Każde z mlek modyfikowanych na naszym rynku jest co prawda nieszkodliwe dla naszych pociech, bo takie są wytyczne, ale dlaczego mielibyśmy faszerować nasze dzieci na przykład syropem glukozowym. Jednym z najgorszych zamienników cukru na naszym rynku, który wytworzony jest poprzez hydrolizę skrobi. Są to cukry proste, głównie glukoza z dodatkiem maltozy i innych wielocukrów, które spożywane w dużej ilości przyczyniają się do nadwagi i otyłości. Jest to składnik co prawda lepszy od syropu glukozowa-fruktozowego, ale i tak nie powinien byc podawany małym dzieciom. W szczególności jeżeli chcemy je przyzwyczajać do zdrowego żywienia.

Dobra, ponieważ drzemka małej jest krótka a wklejanie tu każdej z etykiet mlek modyfikowanych istniejących na rynku zajęło by trochę. Napiszę czego warto unikać w składach mlek.

Zacznijmy od cukrów. Cukry które występują w mleku matki to laktoza, oraz oligosacharydy (np. galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy), naturalne składniki mleka. ****Zapraszam na koniec posta gdzie dla chętnych wytłumaczyłam w paru zdaniach czym są galaktooligosacharydy**** Tak naprawdę tylko te cukry powinny występować w mleku modyfikowany, tak aby przypominało ona jak najbardziej skład mleka matki. Czego powinniśmy unikać:

  • SYROP GLUKOZOWY – przede wszystkim syropu glukozowego, który jest cukrem prostym który w dużej ilości powoduje skok insuliny we krwi.
  • MALTODEKSTRYNA – podobna do syropu glukozowego powstaje w procesie hydrolizy skrobi (ryżowej, kukurydzianej, owsianej) może być genetycznie modyfikowana. Maltodekstryna rozkłada się bardzo szybko w naszym organizmie i błyskawicznie się wchłania, co powoduje bardzo duży wzrost glukozy we krwi. Jednak po taki wysokim skoku glukozy, glukoza spada poniżej poziomu początkowego i taki maluch może domagać się częściej jedzenia i dużo szybciej być głodnym. Nie jest to cukier który powoli się wchłania i daje sytość na dłużej. Duże skoki glukozy są niewskazane dl naszych pociech.

Kolejny składnik na który warto zwrócić uwagę to kwas mlekowy, który jest w mleku HIPP BIO Combiotik 1 i 2. Wydawało by się, że dobry składnik bo działa probiotycznie. Ale analizując składy mlek wyczytałam gdzieś, że nasze maleństwa mają podobno zdolność do przyswajania/ trawienia tylko jednego typu kwasu mlekowego. Inne mogą być powodem ulewań. Zosi kolega z neonatologi, czyli syn Aniu z którą byłam w pokoju po porodzie ulewał po tym mleku, a nie miał tendencji do ulewań kiedy jadł mleko matki.  Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy potwierdzenie teorii ale byłam tego świadkiem więc warto ty się z Wami podzielić.

Ogólnie HIPP przemawia do mnie zdecydowanie tym że jako jedyne mleko na rynku jest mlekiem organicznym ( zielony listek i te sprawy). Jednak mam wrażenie ( może złudne) że ma mniej witamin niż inne mleka na rynku i może pogarszać odporność malucha. Niestety ta opinia może być subiektywna ponieważ nasza mała Z pijąc na przemiennie z piersią właśnie mleko HIPP-a dostała tak zwaną trzydniówkę. Oczywiście skojarzyło mi się to ze spadkiem odporności i od razu zapaliło się światełko w głowie, że może to być właśnie od mleka.

Tłuszcze, czyli których unikać:

  • tłuszcz palmowy – jest tłuszczem trans i nie wiem czemu firmy dodają go do mleka modyfikowanego. Większość producentów jednak zostaje przy tłuszczach roślinnych takich jak rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy. Jednak w niektórych mlekach możemy spotkać się właśnie z tłuszczami palmowymi.

A co jest najlepsze zamiennikiem mleka? Podobno odmineralizowana serwatka. Tą wiedzę dopiero pozyskałam po książce “Od lekarza do kucharza” w której Pani dr Pediatra, która przeszła na medycynę naturalną opisuję zdrowe żywienie niemowląt, dzieci i dorosłych.

Dlatego dbajmy o nasze maluchy, czytajmy składy produktów. Unikajmy cukru, syntetycznych jego zamienników, złych tłuszczy i wszystkiego co nie naturalne !!

Moje typy (mleko początkowe do 6 msc życia):

1. Bebilon Profutura

Skład:

Odmineralizowana serwatka z mleka w proszku, laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej z organizmów jednokomórkowych, galaktooligosacharydy z mleka 8,84 %, koncentrat białka serwatkowego (z mleka), lipidy jaja kurzego, olej rybi, fruktooligosacharydy 0,62%, węglan wapnia, chlorek potasu, chlorek magnezu, cytrynian sodu, kwas L-askorbionowy, L-askorbinian sodu, tauryna, lecytyna sojowa (emulgator), siarczan żelazawy, octan DL-alfa-tokoferolu, siarczan cynku, sól sodowa 5′-monofosforanu urydyny, 5′-monofosforan cytydyny, 5′-monofosforan adenozyny, sól sodowa 5′-monofosforanu inozyny, nikotynamid, inozytol, 5′-monofosforanu guanozyny, L-karnityna, kwas foliowy, D-pantotenian wapnia, siarczan miedzi, D-biotyna, L-tryptofan, DL-alfa tokoferol, palmitynian retinolu, cyjanokobolamina, chlorowodorek tiaminy, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, jodek potasu, selenian sodu, fitomenadion.

WNIOSKI:

Serwatka jako główny składnik to ogromny plus, wszystkie oleje wyszczególnione to kolejny. Oczywiście następny to galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Jedyne do czego ja bym się przyczepiła to lipidy jaja kurzego, które mogą być potencjalnym alergenem. Nie bójmy się lecytyny sojowej i miejmy nadzieję, że w mleku modyfikowanym nie pochodzi z soi modyfikowanej. To według mnie najlepszy zastępnik mleka matki. Najlepszy skład, ale najdroższe.

2. Bebilon H.A. 

Ponieważ Bebilon Profutura to chyba najdroższe mleko na rynku. Dlatego numer 2 w normalnej kategorii cenowej. To mleko, które towarzyszy naszej małej Z od 6 miesiąca.

Skład

laktoza z mleka, koncentrat hydrolizowanego białka serwatkowego z mleka, oleje roślinne, galaktooligosacharydy z mleka, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym*****, fruktooligosacharydy, dwuwodorofosforan potasowy, chlorek wapnia, olej rybi, chlorek choliny, kwas L-askorbinowy, lecytyna sojowa, tauryna, L-askorbinian sodu, inozytol, siarczan żelazawy, siarczan cynku, sól sodowa 5′-monofosforanu urydyny, 5′-monofosforan cytydyny, octan DL-alfa-tokoferolu, 5′-monofosforan adenozyny, sól sodowa 5′-monofosforanu inozyny, L-karnityna, nikotynamid, sól sodowa 5′-monofosforanu guanozyny, D-pantotenian wapnia, D-biotyna, siarczan miedzi, kwas foliowy, palmitynian retinylu, DL-alfa-tokeferol, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, jodek potasu, fitomenadion, selenin sodu.

WNIOSKI:

Co prawda można by się tu przyczepić do olei roślinnych które nie są sprecyzowane do końca i nie wiemy czy nie ma w składzie oleju palmowego, ale nie ma ani maltodekstryny, ani syropu glukozowego, a są galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. A jednym z głównych składników jest koncentrat hydrolizowanego białka serwatkowego z mleka, czyli to co najlepsze. Miejmy też nadzieję że emulgatory są naturalne, a nie syntetyczne, ale na pewno to mleko to lepsze zło z całej sterty mlek zastępczych.

MOJE TYPY (mleko nr 2 od 6 miesiąca życia)

1. Niestety znowu ten drogi Bebilon Profutura.

Co prawda jest drogi, ale jest jego 800 g a innych mlek zazwyczaj 600g, więc cena jest tak naprawdę tylko trochę droższa od innych mlek występujących na rynku.

Skład

laktoza z mleka, odmineralizowana serwatka z mleka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, oleje z organizmów jednokomórkowych, galaktooligosacharydy z mleka 8,16%, koncentrat białka serwatkowego (z mleka), lipidy jaja kurzego, olej rybi, fruktooligosacharydy 0,58%, węglan wapnia, chlorek potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, kwas L-askorbinowy, cytrynian potasu, tauryna, L-askorbinian sodu, lecytyna sojowa (emulgator), siarczan żelazawy, octan DL-alfa-tokoferolu, siarczan cynku, sól sodowa 5′-monofosforanu urydyny, 5′-monofosforan cytydyny, 5′-monofosforan adenozyny, sól sodowa 5′-monofosforanu inozyny, nikotynamid, sól sodowa 5′-monofosforanu guanozyny, L-tryptofan, D-pantotenian wapnia, kwas foliowy, L-karnityna, siarczan miedzi, palmitynian retinylu, DL-alfa-tokoferol, D-biotyna, chlorowodorek tiaminy, cyjanokobalamina, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, jodek potasu, fitomenadion, selenin sodu.

WNIOSKI:

Nadal odmineralizowana serwatka na jednym z pierwszych miejsc. (Czyli jest jej prawie najwięcej w składzie. Skład zawsze podawany jest od składników które występują w największej ilości) Oligosacharydy dopiero po tłuszczach, czyli mleko nie jest słodkie ani w smaku, ani nie posiada dużych ilości cukrów, które powodują duże skoki glukozy we krwi.

I to jest mleko które moja córka pije odkąd próbuję ją dostawić od piersi. Co prawda moje plany na karmienie piersią miały być zdecydowanie krótsze niż są, bo chciałam karmić tylko do 6 miesiąca, ale no cóż bycie mamą zmienia poglądy na różne sprawy. I za każdym razem jak dawał jej butelkę czułam jakbym robiła coś złego, więc dopiero po miesiącu czasu zamieniania kolejnych karmień na butelkę można powiedzieć, że powoli przestaję karmić piersią. Mała ma już prawie 8 miesięcy i już tylko raz dziennie dostaję pierś, w porannych godzinach.

Czego się wystrzegać ???

Na pewno ENFAMIL – jest to mleko które jako pierwszy lub drugi składnik ma syrop glukozowy!!! ( mówimy o mleku nr 2 i nr 3).

Wszystkich mlek której zawierają maltodekstrynę i oleje palmowe. Czytajmy składy i wybierajmy lepsze zło ! Bo zdrowie naszych maluchów i nawyki żywieniowe leżą tylko i wyłącznie w naszych rękach!

Mam nadzieję, że pomogłam. Zapraszam do dyskusji tu lub na facebooku, edukujmy siebie same i edukujmy się na wzajem !!

Ola

A tu wytłumaczenia brzydko-nazywających się składników, które znajdziesz w MM:

*******

  1. Galaktooligosacharydy (GOS) są naturalnymi składnikami mleka, a także niektórych owoców i warzyw. GOS traktowano jako mało ważne składniki żywności, m.in. ze względu na niewielką słodkość, słabą rozpuszczalność w wodzie i małą strawność. Obecnie GOS zalicza się do prebiotyków, tj. składników żywności nieulegających trawieniu w górnych odcinkach przewodu pokarmowego i będących składnikiem od- żywczym dla pożytecznych bakterii bytujących w okrężnicy, głównie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Zaleca się spożywanie GOS w dawce około 3 g dziennie, a produkty zawierające GOS zalicza się do żywności prozdrowotnej. Znajdują zasto- sowanie jako zamienniki sacharozy m.in. do produkcji gumy do żucia oraz żywności funkcjonalnej dla diabetyków i osób starszych. Preparaty galaktooligosacharydów stosowane są w produkcji odżywek dla dzieci, jogurtów, deserów, mleka lub maślanki w proszku.

[ informacje zaczerpnięte z Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski“ENZYMATYCZNA SYNTEZA GALAKTOOLIGOSACHARYDÓW I LAKTULOZY W PERMEACIE PO ULTRAFILTRACJI SERWATKI” http://yadda.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-277c8f13-43b5-4a3a-9c28-14417ce6260a/c/10_Adamczak.pdf ]

2. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym – są to emulgatory, które mają jeden koniec lubiący wodę (hydrofilny) a drugi koniec lubiący oleje (hydrofobowy). Emulgatory stosowane obecnie w produkcji żywności są zarówno oczyszczonymi produktami naturalnymi jak i substancjami syntetycznymi, które mają strukturę podobną do produktów naturalnych. Dlatego miejmy nadzieję, że te w mleku modyfikowanym są naturalne !!!

3. Lecytyna sojowa – Lecytyna jest naturalną mieszaniną fosfolipidów. Są to związki o charakterze tłuszczowym znajdujące się w każdej komórce naszego ciała. Największe ich ilości występują w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym. Najcenniejszym źródłem lecytyny jest soja. Lecytyna Sojowa jest najbardziej aktywna biologicznie, gdyż głównymi jej składnikami są: cholinainozytol i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (ponad 50% masy lecytyny) w tym podstawowy kwas linolowy z rodziny Omega 6, który musi być dostarczony wyłącznie z pokarmem i jest niezastąpionym składnikiem wielu kluczowych związków w organizmie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top